Kliniek 2011 – nu

2011 – nu

Samen met twee verloskundigen, de dames Kombe en Banda en een assistent, mr. Mwangala, runt mr. Tembo een praktijk die ondertussen tot ruwweg 7.000 patiënten is gegroeid. De stille getuigen zijn kasten vol met schriftjes. Ieder schriftje bevat het verhaal van een patiënt. Saillant detail is dat deze schriftjes door de mensen zelf aangeschaft moeten worden. Als we langs de asfaltweg het bord van de Hetty Denen School passeren slaan wij een klein zandweggetje in en na 500 meter staan we dan voor de kliniek van meneer Tembo.

De OPD, out-patient-department, zeg maar huisartspraktijk heeft als vier belangrijkste aandachtsgebieden de volgende: malaria diagnose en behandeling; HIV diagnose en behandeling, tegenwoordig kan dokter Tembo via PCR methodes al vast laten stellen of de baby van een zwangere HIV positieve vrouw het virus over heeft  gekregen. Gelukkig heeft hij van bij de meer dan 100 baby’s die sindsdien geboren zijn nog geen enkele HIV positieve baby hoeven vast te stellen.  De kraamkliniek is in april 2013 in gebruik genomen en in 2014 nog verder ingericht.

In 2015 hebben we de kliniek kunnen helpen met de aanschaf van sterilisatieapparatuur. Het aantal patiënten was anno 2016 toegenomen tot 10200. Mr. Lolani Tembo  heeft naast zijn dokters spreekuur enkele vrijwilligers groepen opgericht. Voor een van deze groepen, de Youth Friendly Corner genaamd (een groep van 36 jongeren in de leeftijd van 15-19 jaar) hebben wij dit jaar 2017 een jeugdhonk gebouwd. De bedoeling is dat deze groep een gezonde levensstijl promoot naar leeftijdsgenoten toe om zo bijvoorbeeld  het aantal HIV besmettingen te verminderen. Voor de broodnodige hygiëne zal er achter de kliniek een verbrandingsoven gebouwd moeten worden. Dit jaar 2019  gaan we kijken of we hem hierin kunnen ondersteunen. Voor de toekomst zijn er plannen om de Health Post door te ontwikkelen naar een kliniek.

Foto’s Hetty Denen kliniek 2011 – nu

2014


2012